Wally Pathway X2 HD Software Issue

Welcome to the DISH Family! Please use this forum to get any help you might need with your new DISH service.

Wally Pathway X2 HD Software Issue

Postby davidk271 » Sun Oct 08, 2017 9:05 am

I recently upgraded from a 211z to a new Wally for use in my RV. I have the Pathway X2 and it works perfectly with the 211z.

The Wally is faster at completing the initial signal search than the 211z. It locates all three "birds" in a couple minutes.

What I have noticed since hooking the Wally up to the X2 is that Wally does not tune to an HD satellite (129) or channel upon power up from the overnight. It will default to the SD equivalent channel on 110 or 119. When I change channels to another HD channel, I receive the message of a complete signal loss and it tunes to the SD channel.

After finagling or completing a check switch test, it will eventually tune to all HD channels on 129. Until the next day when I experience the same scenario and start the process again.

I know during the overnights, the receivers "sleep" and do their necessary updates and downloads from the satellites. My problem begins when I wake up at 8am and turn on to watch tv.

This appears to be an issue with the Wally firmware, the 211z never had this problem. The 211z would turn on and immediately tune to the last HD channel I was watching. It's as if the Wally forgets it's able to use 129 to get my local HD stations, etc. and defaults to 110.

Hoping a savvy tech geek from Dish reads this and brainstorms the solution!!
davidk271
 
Posts: 2
Joined: Fri Sep 01, 2017 3:45 pm

Re: Wally Pathway X2 HD Software Issue

Postby PhoenixM » Mon Oct 09, 2017 7:08 am

When the mobile setup screen comes up in the morning, which satellites does it show right away? Does it show 129 immediately after running the scan, or does it come in later?

Are you connecting both the Wally and the 211z to the dish at the same time? Is there a single unbroken coax cable connecting the Wally to the dish (no more than 50', and 25' or less is recommended), or does it connect to the wall inside the RV?

Have you tried re-positioning the dish to see if it'll acquire the 129 HD signal any better? We could also clear out the configuration by unscrewing the coax cable from the back of the Wally, then run a check switch (HOME x3, Dish > Test Installation). Wait for the 836 popup and select Save, then reconnect the coax to the back of the box and re-run the check switch test as normal.
Phoenix Moser
Social Media Representative
Sun-Tues, Thurs, 7am-6pm CST
PhoenixM
 
Posts: 7
Joined: Wed Oct 04, 2017 8:29 am

Re: Wally Pathway X2 HD Software Issue

Postby davidk271 » Mon Oct 09, 2017 12:28 pm

It starts out on 110, so I get the SD locals. Only the Wally is hooked up. My 211z never had this issue in over 3 years of use. It would always retune to the HD bird.

Tell me more about "clearing the configuration" and code 836? What's the thought behind this?

It will go to 129 when I check the signal strength; which is anywhere from 41 - 44. As are all the other satellites, mid-40's. It's nothing to do with signal strength. It just doesn't "remember" that it needs to go to 129 to get the HD channels when turned on.

Sometimes it won't download the new guide info overnight and my onscreen guide shows no info available. Maybe I got a bum Wally.

Thanks
davidk271
 
Posts: 2
Joined: Fri Sep 01, 2017 3:45 pm


Return to Getting Started with DISH

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest